Pas op met het tweetrapstestament

Nadeel van het (wettelijk) erfrecht is dat bij het overlijden van de eerste ouder er direct erfbelasting moet worden betaald over de erfdelen van de kinderen. De langstlevende partner dient dit voor te schieten.

Het tweetrapstestament of ook wel het ”Tros-Radar testament” genoemd is een testament soort dat wordt opgemaakt met als doel om bij het overlijden van de eerste ouder geen erfbelasting te betalen over de erfdelen van de kinderen. Met dit testament worden de kinderen als het ware bij het overlijden van de eerste ouder ‘onterfd’ en gaat alles dus naar de langstlevende ouder. Dit wordt gedaan omdat de ouder een vrijstelling heeft van ruim € 720.000 (2023), waardoor zij niet snel belasting dient te betalen. Wanneer zij nu ook de erfdelen van de kinderen krijgt, betaalt zij door haar hoge vrijstelling nog steeds niets én betalen de kinderen ook niets. Op deze manier wordt veel erfbelasting voorkomen (of uitgesteld).

Dit ‘erfbelasting’ voordeel vormt direct ook een groot nadeel van het tweetraps testament. Door de erfbelasting door te schuiven naar het tweede overlijden, wordt er bij het overlijden van de laatste ouder een veelvoud aan erfbelasting betaald. Reden voor dit grote nadeel is het progressieve belasting tarief in de Successiewet. De eerste € 128.000 wordt namelijk belast met 10% en alles boven dit bedrag zelfs met 20%.

Een ander nadeel van het tweetrapstestament is de (on-)mogelijkheid om de hoge eigen bijdrage in de Wet langdurige Zorg te voorkomen. De WLZ clausule, die tegenwoordig veel in testamenten wordt opgenomen, voorkomt dat er naast veel erfbelasting ook nog eens veel vermogen wegvloeit naar het verpleegtehuis. Deze WLZ clausule kan slechts worden opgenomen wanneer er erfdelen zijn van de kinderen en juist hier gaat het fout in veel tweetrapstestamenten (of de WLZ clausule staat er niet in of hij is niet volledig).