Het echtscheidingstestament (nut en noodzaak)
U bent gescheiden of heeft de relatie met uw ex-partner op een andere manier beëindigd. Ook heeft u uw testament aangepast. Ondanks dat komt uw ex-partner toch op vier verschillende manieren terug én erft hij/zij gewoon vrolijk mee.
- Wanneer u overlijdt zonder partner, dan zijn uw kinderen automatisch uw erfgenamen. Dit betekent dat zij ook de erfenis zullen gaan afwikkelen en onder andere uw uitvaart zullen gaan regelen. Echter indien uw kinderen nog minderjarig zijn, dan zal hun wettelijk vertegenwoordiger dit namens hen doen. En dit is hun andere ouder.
2. Alles wat uw kinderen krijgen uit uw erfenis zal tot hun achttiende levensjaar worden beheerd door hun wettelijk vertegenwoordiger (de andere ouder). Het betreft hier een beheer, hetgeen betekent dat hij/zij het niet voor zichzelf mag gebruiken. Maar hierop is geen controle.
3. Het vermogen dat de kinderen krijgen zal worden gestort op een bankrekening en is op het moment dat zij achttien worden voor hen, met uitzondering van de rente over dit vermogen. Deze rente is voor de wettelijk vertegenwoordiger (de andere ouder) van het kind.
4. Indien u overlijdt dan bepaalt de wet dat uw kinderen uw erfenis krijgen. Op het moment dat één van de kinderen na u overlijdt, zonder achterlating van een partner en/of kinderen, dan gaat dit vermogen naar de wettelijke erfgenamen, zijnde ouders, broers en zusters. Op deze manier erft uw ex-partner via uw kinderen alsnog van u.
Bovenstaande laat duidelijk zien dat het verbreken van een relatie en het standaard aanpassen van uw testament niet voldoende is om de ex-partner buiten de deur te houden.
Het is te adviseren om hiertoe een goed testament op te laten maken. Maar hoe voorkomen we bovenstaande onregelmatigheden?
- Het benoemen van een executeur voorkomt dat de ex-partner namens de kinderen de erfenis zal gaan verdelen en de uitvaart zal kunnen gaan regelen. Een executeur kan bijvoorbeeld een familielid zijn of een gecertificeerd persoon.
2. Het voorkomen dat uw ex-partner als beheerder van het vermogen geld voor zichzelf kan gebruiken kan worden geregeld door het opnemen van een testamentair bewind in het testament. Hiermee wordt bepaald dat de bewindvoerder de zeggenschap heeft over het vermogen van de minderjarigen. De wettelijk vertegenwoordiger kan niets zonder toestemming en handtekening van de bewindvoerder.
4. Het ouderlijk vruchtgenot, zoals het recht op de vruchten (rente) van het vermogen van de minderjarigen ook wel wordt genoemd kan in een testament worden uitgesloten. Door het opnemen van deze uitsluiting is ook de rente op het vermogen voor uw kinderen en niet meer voor de ex-partner.
5. In een testament is het mogelijk om “over het graf te regeren” en zo te voorkomen dat uw ex-partner via de kinderen van u erft. Met deze clausule laat u alles na aan uw kinderen, maar wanneer zij ooit overlijden (zonder zelf een partner of kinderen te hebben) staat u als het ware weer op uit het graf en pakt u alles af wat zij nog over hebben van dit erfdeel. Vervolgens geeft u dit deel aan uw andere kinderen, familie of goede doelen, zodat het niet terecht komt bij uw ex-partner.
Een goed overdacht testament is dus erg belangrijk om dingen goed te kunnen regelen. Helaas zijn we er met een testament nog niet helemaal. Stel nu dat u iets overkomt (een auto ongeluk, lange ziekenhuisopname, coma). Indien uw kinderen minderjarig zijn, dan zijn zij degenen die naar de rechtbank moeten voor een bewind en mentorschap. Uiteraard kan en mag een minderjarig kind dit niet en zal vertegenwoordigd worden door diens wettelijk vertegenwoordiger (uw ex-partner). Om ook dit te kunnen voorkomen is een levenstestament een belangrijk document. In een levenstestament wijst u iemand anders (familielid, vriend, kennis) aan om namens u diverse beslissingen te nemen, wanneer u dit korte of langere periode zelf niet kunt.