Help, ik ontvang nabestaandenpensioen en dit verkleint mijn vrijstelling voor de erfbelasting

 

Na het overlijden van de partner krijgt u een nabestaandenpensioen. Dit nabestaanden pensioen verkleint uw vrijstelling voor de erfbelasting.

Moeten we ons nu zorgen gaan maken? Betalen we straks heel veel erfbelasting?

Dit is bij eenieder anders, namelijk is dit afhankelijk van de hoogte van het pensioen, uw leeftijd én uw vermogen.

Hoe werkt nu de imputatie?

Om bij het begin te beginnen is het zo dat iedere “partner” een vrijstelling heeft waarover geen erfbelasting hoeft te worden betaald. Dit jaar (2023) is deze vrijstelling € 723.526, hetgeen betekent dat je als partner over de eerste € 723.526 geen erfbelasting betaald. Over het nabestaandenpensioen betaalt u geen erfbelasting, maar…: uw pensioen verkleint wel uw vrijstelling. Dit noemen we imputatie. Nu is het zo dat er altijd een minimale vrijstelling overblijft van € 186.915. Is uw verkrijging meer dan dit bedrag, dan dient u erfbelasting te betalen. Maar voor het zover is hebben we eerst nog de 70-procent regel, de 50-procent regel én de IB-latentie. Voor de imputatie wordt namelijk gekeken naar (gemiddeld) 70 procent van het totale pensioen. Dit is het nabestaandenpensioen. Dit bedrag dient te worden omgezet in een contante waarde, met andere woorden, het wordt vermenigvuldigd met het aantal jaren dat u als partner nog te gaan heeft (volgens de sterfte tabellen van het CBS). Van het totaalbedrag trekken we de IB-latentie af (dit is 30 %). Het bedrag dat vervolgens overblijft wordt gehalveerd en is het hetgeen dat de vrijstelling imputeert.

 

Even een rekenvoorbeeld:

Arie (68) en Annelies (66) zijn getrouwd. Zij bezitten een woning met een overwaarde van € 450.000 en wat spaargeld van rond de € 50.000. Wanneer Arie overlijdt, krijgt Annelies een nabestaandenpensioen ter grootte van € 1.200 per maand. Op jaarbasis is dit dus € 14.400. Om dit bedrag contant te kunnen maken dienen we te kijken wat de leeftijdsverwachting is van een vrouw met een leeftijd van 66 jaar. De factor die hierbij hoort is 8. De contante waarde van het nabestaanden pensioen bedraagt dus 8 x € 14.400 = € 115.200. Dertig procent (de IB-latentie) mogen we hier vanaf trekken, dus komen we op € 80.640. De helft van dit bedrag verkleint nu de vrijstelling. Met andere woorden: € 40.320,- komt in mindering op de partner-vrijstelling, waardoor we van de € 723.526 alsnog € 683.206 overhouden, hetgeen meer dan genoeg is voor de erfenis.